20 Eylül 2013 Cuma

Oyun Dünyasından Tanımlar

mücahit coşkun | 09:32
   Merhaba deneyimli oyuncu okurları,

   Belkide yıllardır oyunlar oynuyorsunuz birazdan kısa kısa tanımlarını yapacağım kelimeleri duyuyor ve anlamını bilmiyorsunuz. Bende bu yazımla Türk oyunculara bu kelimeler hakkında bir fikir kazandırmaya çalışacağım.

FPS: Açılımı First Person Shooter yani 1. kişi gözünden oynama. Belki bazılarınız edebiyat derslerinde görmüş kahraman kişi gözünden de denebilir. FPS'ye en çok bilinen örnek Call Of Duty serisidir.

RPG: Role Play Gaming yani rol yapma oyunu. Tahmin edebileceği gibi bir rol yapmamız gereklidir. Bu tür Oyunlar da bizim kararlarımıza göre ilerleriz. Bu türe en bilindik olan The Elder Scrolls serisi örnek olarak gösterilebilinir.

TPS: Third Person Shoter yani 3. kişi gözünden oynama. FPS'ye edebiyattan örnek vermiştim bunada aynı şekilde örnek vereyim. Bu türe de edebiyatta ki şekliyle Tanrı gözünde bakış denebilir. Bu türe Grand Theft Auto örnek gösterilebilir.

RTS: Real Time Strategy yani gerçek zamanlı strateji. Bu türe Age Of Empire ve ya warcraft örnek gösterilebilinir.

MMO: Açılımı Massive Multiplayer Gaming yani devasa çevrimiçi oyunlar. Bildiğime göre dünyada 300 milyondan fazla oyuncu ile en çok oyuncusu olan MMO Runescape.

MMORPG: Çevrimiçi rol yapma oyunlarıdır.

Bu yazımda çok temel kavramları sizlerle paylaştım . Oyun dünyasında yüzlerce tanım var. Birdahaki yazımda daha fazla bilgiyi sizlerle payalaşacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Deneyimli Oyuncu'nun Blogu © 2013. All Rights Reserved | Powered by-Blogger

-